34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
20.381,00%1,12
9.549,89%1,94
3407127฿%-0.19621
ELMA VE ARMUT’TA KARA LEKE HASTALIĞI
Kara leke hastalığı ülkemizde ve Dünya da yüksek miktarda yağış alan ve havadaki nem oranı yüksek olan bölgede yaygın olarak elma ve armutta görülen önemli bir fungal hastalıktır. Hastalık serin, yağışlı geçen ilkbahar ve yaz aylarında kara leke hastalığı şiddetli bir kış yapmaktadır.
Kara leke bitkinin dallarında, yapraklarında, sürgün ve meyvelerinde zararlı olur. Armut ağacında sürgün ve dallarında oluşan yaralardan ötürü halk arasında uyuz ve sıraca hastalığı olarak da bilinmektedir.
Kara leke hastalığı elmanın önemli bir hastalığıdır. Meyvede kaliteyi düşürerek Pazar değerini aşağıya çekmektedir. Depoda depo ömrünü kısaltmaktadır. Kara leke sadece meyve sayısında azalma, biçimsiz meyve oluşumunun yanı sıra yeni senenin meyve gözü oluşumunda azalmaya neden olmaktadır. Kara leke önce çiçek sürgünlerindeki genç yaprakların alt ve üst yüzeyinde küçük yuvarlak, zeytin yeşili, kadifemsi lekeler oluşturur.
Lekeler yaprağın yelpaze şeklinde büyümesine sebep olmaktadır. Bu yapraklar küçük kalmıştır ve kıvrılma meydana getirir, bir süre sonra dökülmeler meydana gelir. Yaşlı yapraklardaki lezonlar ise genellikle yaprağın üst yüzeyindedir. Yaprağın ortasındaki fungus zamanla ölür ancak yaprağın kenarındaki funguslar yaşamaya devam etmektedir. Eğer hastalık şiddetli seyrederse yapraklar zamansız dökülmeye başlar. Çiçek yapraklarında ise hastalık lekelerin ancak erken enfeksiyonlarında ve az sayıda oluştuğu görülmüştür.
Meyve üzerinde hastalık başlangıçta belirtisi yapraktakilere benzemektedir. İlerleyen süreçte lekeler yaşlanır sertleşir, mantarlaşır ve çatlaklar meydana getirir, buda meyvenin iriliğini ve pazar değerini düşürmektedir.
Hastalık şiddetli ve uzun sürer ise meyve gelişimi durma noktasına gelir, bir kısmı erken dökülür kalanlar ise gelişimi tam anlamıyla tamamlayamaz bunun yanında kalan meyvelerin şekli bozuk olacaktır. İlkbahar yaprakların ve meyvelerin ilk enfeksiyonları erken enfeksiyon denilmektedir. Geç dönem ortaya çıkan hastalık ise yetişkin meyveleri hastalandırmaktadır. Kara leke elma sürgünlerdeki belirtisine sıraca denmektedir. İlkbaharda sürgün ve dallarda oluşan sivilceler, zamanla birleşerek kabuğun parçalanmasına ve pul pul olmasına neden olur. İlerleyen süreçte bu parçalanmalar kanser yaralarına dönüşür. Sıracalı dallar üzerinde bulunan yaralar kanser için kapı görevi görmektedir.
TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?